Ingrediënten

Wat is furikake en hoe gebruik je het in de keuken? Een gids voor beginners

Furikake is een Japans strooisel dat steeds populairder wordt in de Nederlandse keuken. Het wordt voornamelijk gebruikt als smaakmaker voor rijst, vis, salades en noedelsoep. Maar wat is furikake nu precies en hoe gebruik je het in de keuken?

Furikake is een hartig, gedroogd Japans strooisel dat bestaat uit kleine snippertjes van onder andere gedroogde vis, groenten, sesamzaadjes, zout en ve-tsin. Het heeft een lichte vissmaak en wordt voornamelijk gebruikt als topping voor rijstgerechten. Er zijn verschillende soorten furikake verkrijgbaar en elk heeft zijn eigen unieke smaak en textuur.

Furikake is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Het kan worden gestrooid over rijst, vis, salades, noedelsoep en zelfs over sushi. Het is een gemakkelijke en snelle manier om een gerecht extra smaak te geven. Maar hoe gebruik je furikake nu precies en hoeveel moet je gebruiken? In dit artikel zullen we alles vertellen over wat furikake is en hoe je het kunt gebruiken in de keuken.

Wat is Furikake?

Furikake is een Japanse smaakmaker die vaak gebruikt wordt als topping op rijstgerechten. Het bestaat uit een mix van gedroogde kruiden en specerijen, zoals geroosterde sesamzaadjes, zeewier, zout en suiker. Furikake kan ook worden gemaakt met verschillende ingrediënten, zoals gedroogde vis, groenten en wasabi. De smaak van furikake is vaak licht zout en heeft een lichte vissmaak.

Geschiedenis van Furikake

Furikake werd uitgevonden door een Japanse farmaceut in de vroege jaren 1900. Het werd oorspronkelijk gebruikt als een voedingssupplement om de inname van mineralen en vitaminen te verhogen. Later werd het populair als smaakmaker voor rijstgerechten en andere gerechten.

Ingrediënten van Furikake

De basis furikake bestaat uit geroosterde sesamzaadjes, zeewier, zout en suiker. Andere ingrediënten die vaak worden toegevoegd zijn gedroogde vis, groenten en wasabi. Furikake kan ook worden gemaakt met verschillende smaken, zoals bonito, umami, wasabi en nori.

Verschillende smaken van Furikake

Er zijn veel verschillende smaken van furikake beschikbaar, elk met hun eigen unieke smaakprofiel. Hier zijn enkele van de meest populaire smaken:

 • Nori Komi Furikake: de basis furikake, gemaakt met geroosterde sesamzaadjes, zeewier, zout en suiker.
 • Bonito Katsuobushi Furikake: gemaakt met gedroogde bonitovlokken, een soort gedroogde vis.
 • Wasabi Furikake: gemaakt met wasabi, een pittige Japanse specerij.
 • Umami Furikake: gemaakt met umami-rijke ingrediënten zoals shiitake-paddenstoelen en gedroogde bonitovlokken.

Furikake kan worden gebruikt als topping op rijstgerechten, zoals sushi, onigiri en donburi. Het kan ook worden gestrooid over salades, noedels en groenten. Furikake voegt een extra smaakdimensie toe aan gerechten en is een gemakkelijke manier om de smaak van een gerecht te veranderen.

Hoe gebruik je Furikake in de keuken?

Furikake is een veelzijdige Japanse smaakmaker die je op verschillende manieren in de keuken kunt gebruiken. Hieronder vind je enkele tips en gerechten waarin Furikake gebruikt kan worden.

Gerechten waarin Furikake gebruikt kan worden

Furikake kan gebruikt worden als topping op verschillende gerechten, zoals:

 • Gestoomde rijst: strooi een beetje Furikake over gestoomde rijst voor extra smaak.
 • Sushi: gebruik Furikake om sushi op smaak te brengen.
 • Poke bowl: strooi Furikake over je poke bowl voor extra smaak.
 • Gekookte noedels: gebruik Furikake om gekookte noedels op smaak te brengen.
 • Salades: gebruik Furikake als topping op salades.

Tips voor het gebruik van Furikake

Hier zijn enkele tips om het beste uit Furikake te halen:

 • Gebruik het spaarzaam: Furikake is een smaakmaker en moet spaarzaam gebruikt worden. Een klein beetje is vaak al genoeg.
 • Bewaar het op de juiste manier: Bewaar Furikake op een koele en droge plaats, bij voorkeur in een luchtdichte container.
 • Experimenteer: Furikake kan op verschillende gerechten gebruikt worden, dus wees niet bang om te experimenteren. Probeer het bijvoorbeeld eens op popcorn of gebakken aardappelen.
 • Let op de ingrediënten: Furikake kan verschillende ingrediënten bevatten, zoals vis, groenten en sesamzaadjes. Lees de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor jouw dieet.

Met deze tips en gerechten kun je Furikake op verschillende manieren in de keuken gebruiken. Probeer het eens uit en ontdek hoe deze smaakmaker jouw gerechten kan verrijken!

Waar kan je Furikake kopen?

Furikake is een veelzijdig en smaakvol Japans strooisel dat in verschillende varianten verkrijgbaar is. Het is een populaire topping voor rijstgerechten, sushi, noedelsoep, en meer. Maar waar kan je Furikake kopen? Hieronder vind je een overzicht van winkels en online winkels waar je Furikake kan kopen.

Winkels die Furikake verkopen

Furikake is verkrijgbaar bij veel Aziatische supermarkten en toko’s. Hieronder vind je een aantal winkels waar je Furikake kan kopen:

 • Amazing Oriental
 • Wah Nam Hong
 • Toko Dun Yong
 • Shilla Korean Market
 • Tjin’s Toko

Bij deze winkels kan je vaak verschillende varianten van Furikake vinden. Vraag gerust om advies als je niet zeker weet welke variant je moet kiezen.

Online winkels waar je Furikake kan kopen

Als je geen Aziatische supermarkt in de buurt hebt, kan je ook online Furikake kopen. Hieronder vind je een aantal online winkels waar je Furikake kan bestellen:

 • Asian Food Lovers
 • Toko 4 All
 • Amazing Oriental
 • Asian Food Grocer

Bij deze online winkels kan je verschillende soorten Furikake vinden en vaak ook andere Japanse ingrediënten en producten. Let wel op de verzendkosten en levertijd als je online bestelt.

Kortom, Furikake is verkrijgbaar bij verschillende winkels en online winkels. Ga op zoek naar jouw favoriete variant en voeg het toe aan je gerechten voor een extra smaakvolle ervaring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *