Ingrediënten

Dit zijn de 10 belangrijkste ingrediënten in de Chinese keuken: van sojasaus tot steranijs

De Chinese keuken is een van de meest diverse en rijke keukens ter wereld. De gerechten zijn bekend om hun intense smaken, kleurrijke presentaties en het gebruik van verse ingrediënten. Een van de belangrijkste kenmerken van de Chinese keuken is het gebruik van een breed scala aan kruiden, specerijen en andere smaakmakers. In dit artikel zullen we de 10 belangrijkste ingrediënten in de Chinese keuken bespreken.

Een van de belangrijkste ingrediënten in de Chinese keuken is rijst. Rijst is een basisvoedsel in China en wordt op verschillende manieren gebruikt in de keuken. Het wordt gegeten als bijgerecht, als basis voor gerechten zoals noedels en als ingrediënt in desserts. Naast rijst zijn noedels ook een belangrijk ingrediënt in de Chinese keuken. Noedels worden gemaakt van verschillende soorten meel en worden op verschillende manieren bereid, zoals gestoomd, gebakken of gekookt.

Een ander belangrijk ingrediënt in de Chinese keuken is sojasaus. Sojasaus is een gefermenteerde saus die wordt gebruikt als smaakmaker voor verschillende gerechten. Het wordt vaak gebruikt als marinade voor vlees en vis, als dipsaus voor dumplings en als smaakmaker voor roerbakgerechten. Andere belangrijke ingrediënten in de Chinese keuken zijn knoflook, gember, lente-uien, sesamolie, oestersaus en vijfkruidenpoeder.

Rijst

Rijst is het belangrijkste ingrediënt in de Chinese keuken en wordt in bijna elk gerecht gebruikt. Er zijn verschillende soorten rijst die in de Chinese keuken worden gebruikt, afhankelijk van de regio en het gerecht. De meest voorkomende soorten zijn Jasmine rijst en Kleefrijst.

Jasmine rijst

Jasmine rijst is een lange, dunne rijst die bekend staat om zijn geurige aroma en zachte textuur. Het wordt voornamelijk verbouwd in Thailand en Vietnam, maar wordt ook veel gebruikt in de Chinese keuken. Jasmine rijst wordt vaak gebruikt als bijgerecht bij gerechten met sauzen en als basis voor gebakken rijstgerechten.

Kleefrijst

Kleefrijst, ook wel bekend als glutinous rijst, is een kortkorrelige rijst die van nature een plakkerige textuur heeft. Het wordt vaak gebruikt in desserts en kleverige rijstgerechten zoals Zongzi. Kleefrijst wordt ook gebruikt in de noordelijke Chinese keuken om dumplings te maken.

In de Chinese keuken wordt rijst vaak gekookt met water of bouillon en soms worden er andere ingrediënten aan toegevoegd om extra smaak te geven. Rijst wordt ook vaak gestoomd in bamboemanden om een ​​zachte, pluizige textuur te krijgen.

Rijst is niet alleen een belangrijk voedingsmiddel in de Chinese keuken, maar heeft ook een symbolische betekenis. Het wordt beschouwd als een symbool van welvaart en geluk en wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en feesten.

Sojasaus

Sojasaus is een van de belangrijkste ingrediënten in de Chinese keuken. Het is een gefermenteerde saus gemaakt van sojabonen, tarwe, water en zout. Er zijn twee soorten sojasaus: lichte sojasaus en donkere sojasaus.

Lichte sojasaus is de meest gebruikte sojasaus in de Chinese keuken. Het heeft een lichtere kleur en is zouter dan donkere sojasaus. Het wordt gebruikt om smaak toe te voegen aan gerechten en om de kleur van het gerecht te verbeteren. Lichte sojasaus is ook geschikt voor het marineren van vlees en vis.

Donkere sojasaus heeft een donkerbruine kleur en is dikker dan lichte sojasaus. Het heeft een complexere smaak en is minder zout dan lichte sojasaus. Het wordt voornamelijk gebruikt om kleur toe te voegen aan gerechten en om de smaak van gerechten te verbeteren. Donkere sojasaus is ook geschikt voor het marineren van vlees en vis.

Het is belangrijk om te weten dat sojasaus niet hetzelfde is als ketjap. Ketjap is een Indonesische saus die ook sojabonen bevat, maar het heeft een andere smaak dan sojasaus.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste kenmerken van lichte en donkere sojasaus:

Lichte sojasaus Donkere sojasaus
Kleur Licht Donkerbruin
Smaak Zout Complex
Dikte Dun Dik
Gebruik Toevoegen van smaak, marineren Toevoegen van kleur, smaak, marineren

In de Chinese keuken wordt sojasaus vaak gebruikt in combinatie met andere smaakmakers, zoals gember, knoflook en rijstazijn. Het is een veelzijdig ingrediënt dat zorgt voor een umami-smaak en een diepere smaaklaag aan gerechten toevoegt.

Oestersaus

Oestersaus is een belangrijk ingrediënt in de Chinese keuken. Het is een donkergekleurde saus met oesterextract en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Oesterextract wordt verkregen door oesters lange tijd te koken, waardoor er een intense en geconcentreerde smaak ontstaat. Naast de Chinese keuken wordt oestersaus ook veel gebruikt in de Thaise, Vietnamese en Kantonese keuken.

Oestersaus wordt vaak gebruikt als smaakmaker in roerbakgerechten en als marinade voor vlees en vis. Het voegt een umami-smaak toe en versterkt de smaak van andere ingrediënten. Daarnaast maakt het sauzen dikker, donkerder en glanzender.

Oestersaus is verkrijgbaar in flesjes in de supermarkt en in Aziatische speciaalzaken. Het bevat onder andere water, suiker, zout, oesterextract, gemodificeerd tapiocameel, gistextract, tarwemeel, smaakversterker E621 en kleurstof E150c. Na opening is oestersaus slechts één maand houdbaar in de koelkast.

In de Chinese keuken wordt oestersaus vaak gebruikt in combinatie met bladgroenten zoals Chinese broccoli of choy sum. Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in gerechten zoals de Ultimate Braised Tofu, waar het umami en rijkheid toevoegt aan een verder vegetarisch gerecht.

Sesamolie

Sesamolie is een belangrijk ingrediënt in de Chinese keuken en wordt vaak gebruikt om smaak en aroma toe te voegen aan gerechten. Het is een olie die wordt gemaakt van geroosterde of ongeroosterde sesamzaadjes en heeft een nootachtige smaak. Hieronder vind je meer informatie over sesamolie:

 • Soorten: Er zijn verschillende soorten sesamolie beschikbaar, waaronder geroosterde en ongeroosterde varianten. De geroosterde sesamolie heeft een sterkere smaak en aroma dan de ongeroosterde variant.
 • Gebruik: Sesamolie wordt vaak gebruikt in marinades, dressings, sauzen en als smaakmaker in roerbakgerechten. Het kan ook worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen vlak voor het serveren.
 • Voedingswaarde: Sesamolie is rijk aan onverzadigde vetten, vitamine E en antioxidanten. Het kan ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de bloedsuikerspiegel.
 • Bewaren: Bewaar sesamolie op een koele, donkere plaats om oxidatie te voorkomen. Het kan worden bewaard in de koelkast om de houdbaarheid te verlengen.
 • Alternatieven: Als je geen sesamolie hebt, kun je het vervangen door andere smaakvolle oliën zoals pindaolie of notenolie.

Sesamolie is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt om smaak en aroma toe te voegen aan verschillende gerechten. Door de rijke voedingswaarde en gezondheidsvoordelen is het een populair ingrediënt in de Chinese keuken.

Sichuanpeper

Sichuanpeper, ook wel bekend als Szechuanpeper, is een belangrijk ingrediënt in de Chinese keuken. Het is een specerij die gebruikt wordt in verschillende gerechten en staat bekend om zijn unieke smaak en aroma. Hieronder vind je meer informatie over Sichuanpeper.

Wat is Sichuanpeper?

Sichuanpeper is geen echte peper, maar een specerij die afkomstig is uit de provincie Sichuan in China. Het wordt gemaakt van de gedroogde schil van de vruchten van de Zanthoxylum plant. De schil heeft een lichtroze kleur en is vaak nog groen als het geoogst wordt.

Smaak en aroma

Sichuanpeper heeft een unieke smaak en aroma. Het heeft een licht citroenachtige smaak en geeft een licht tintelend gevoel in de mond. Het wordt vaak gecombineerd met andere specerijen, zoals gember en knoflook, om een ​​heerlijke smaak te creëren.

Gebruik in de Chinese keuken

Sichuanpeper wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken om gerechten op smaak te brengen. Het wordt meestal gebruikt in vleesgerechten en soepen, maar kan ook worden gebruikt in groentegerechten en sauzen.

Sichuanpeper wordt vaak gecombineerd met andere specerijen, zoals steranijs, kaneel en kruidnagel, om het vijfkruidenpoeder te maken. Dit poeder wordt vaak gebruikt om vleesgerechten op smaak te brengen.

Waar te koop?

Sichuanpeper is verkrijgbaar bij de meeste Aziatische supermarkten en online. Het wordt verkocht in verschillende vormen, waaronder hele peperkorrels, gemalen poeder en olie. Het is belangrijk om te controleren of de Sichuanpeper vers is en een sterke geur heeft voordat je het koopt.

Sichuanpeper is een belangrijk ingrediënt in de Chinese keuken en kan een gerecht naar een hoger niveau tillen. Het is de moeite waard om het eens te proberen als je nog niet bekend bent met deze specerij.

Steranijs

Steranijs is een van de belangrijkste ingrediënten in de Chinese keuken. Het is een sterachtig vruchtje dat een warme, zoete en kruidige smaak heeft. Steranijs wordt toegevoegd aan verschillende gerechten, zoals sauzen, rijst- en vleesgerechten. Het wordt ook gebruikt in kruiden geroosterde eend en een aantal andere vleeswaren.

Steranijs is ook een van de belangrijkste smaken in de Chinese vijf-kruiden poeder. Dit poeder bestaat uit een mengsel van vijf specerijen: steranijs, kaneel, venkel, kruidnagel en Szechuanpeper. Het wordt gebruikt om vlees en gevogelte te kruiden en geeft een kenmerkende smaak aan deze gerechten.

Naast de Chinese keuken wordt steranijs ook gebruikt in de Vietnamese keuken. Het is een belangrijk ingrediënt in de populaire soep pho. Steranijs wordt ook gebruikt in de Indiase keuken, vooral in de bereiding van biryani en andere rijstgerechten.

Wanneer je steranijs gebruikt, is het belangrijk om te weten dat het een sterke smaak heeft. Gebruik het daarom met mate en voeg het toe aan het begin van het kookproces, zodat de smaak goed kan doordringen in het gerecht. Verwijder de steranijs voordat je het gerecht serveert, omdat het een harde textuur heeft en niet prettig is om op te kauwen.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kenmerken van steranijs:

Kenmerk Beschrijving
Smaak Warm, zoet en kruidig
Gebruik Toevoegen aan sauzen, rijst- en vleesgerechten
Combineren met Kaneel, venkel, kruidnagel, Szechuanpeper
Gebruikstip Gebruik met mate en verwijder voor het serveren

Kortom, steranijs is een belangrijk ingrediënt in de Chinese keuken en wordt gebruikt om een warme, zoete en kruidige smaak toe te voegen aan verschillende gerechten. Het is een van de belangrijkste smaken in de Chinese vijf-kruiden poeder en wordt ook gebruikt in de Vietnamese en Indiase keuken. Gebruik steranijs met mate en voeg het toe aan het begin van het kookproces voor de beste smaakresultaten.

Gember

Gember is een van de belangrijkste ingrediënten in de Chinese keuken. Het is een specerij die afkomstig is van de wortelstok van de gemberplant. Gember is zowel vers als in poedervorm te koop. Veel Chinese gerechten gebruiken de verse variant vanwege de scherpe, warme en verfrissende smaak.

Bij het kopen van verse gember is het belangrijk om op de kwaliteit te letten. De schil moet glanzend zijn en niet te stug. Als de gember te oud is, kan het vezelig en droog worden.

Gember wordt in de Chinese keuken gebruikt in verschillende gerechten, waaronder soepen, sauzen, stoofschotels en marinades. Het kan ook worden gebruikt om thee te maken of als een natuurlijk middel tegen misselijkheid.

Naast de smaak heeft gember ook verschillende gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verlichten van maagklachten, ontstekingen verminderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.

Kortom, gember is een veelzijdig en belangrijk ingrediënt in de Chinese keuken. Het voegt niet alleen smaak toe aan gerechten, maar heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen.

Knoflook

Knoflook is een van de belangrijkste ingrediënten in de Chinese keuken. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met verse gember en bosui als onderdeel van de ‘heilige drie-eenheid’ van de Chinese keuken. Knoflook voegt een sterke, pittige smaak toe aan gerechten en wordt vaak gebruikt in sauzen, soepen, roerbakgerechten en marinades.

Knoflook is niet alleen smaakvol, maar heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen. Het staat bekend om zijn antibacteriële en antivirale eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlagen van de bloeddruk. Knoflook kan ook helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van het risico op bepaalde ziekten.

In de Chinese keuken wordt knoflook vaak gebruikt in combinatie met andere smaakmakers zoals sojasaus, rijstazijn en sesamolie. Het wordt ook vaak gebruikt in combinatie met vlees, vis en groenten. Knoflook kan worden fijngehakt, geperst of in plakjes gesneden en vervolgens worden toegevoegd aan gerechten tijdens het kookproces.

Knoflook is een veelzijdig ingrediënt dat niet alleen smaak en aroma toevoegt aan gerechten, maar ook verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Het is een onmisbaar ingrediënt in de Chinese keuken en kan worden gebruikt in een breed scala aan gerechten.

Lente-ui

Lente-ui, ook wel bekend als bosui of groene ui, is een belangrijk ingrediënt in de Chinese keuken. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker en als decoratie voor gerechten. Lente-ui heeft een milde, zoete smaak en een knapperige textuur. Het is ook rijk aan vitamines en mineralen, waardoor het een gezonde keuze is.

In de Chinese keuken wordt lente-ui op verschillende manieren gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Als smaakmaker voor soepen en sauzen
 • Als topping voor noedels en rijstgerechten
 • Als ingrediënt in roerbakgerechten
 • Als decoratie voor sushi en andere gerechten

Een populair gerecht waarin lente-ui wordt gebruikt, zijn de Chinese pannenkoekjes met lente-ui. Deze pannenkoekjes zijn een klassiek bijgerecht in de Chinese keuken en zijn ook in het Westen steeds populairder geworden. Ze zijn onweerstaanbaar knapperig en lekker hartig.

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van lente-ui in de keuken:

 • Gebruik alleen het witte gedeelte van de lente-ui voor het pureren en het groene gedeelte voor het snijden
 • Snijd de lente-ui in dunne ringen of schuine stukjes voor een mooie presentatie
 • Voeg lente-ui pas op het laatste moment toe aan een gerecht om de frisse smaak te behouden

Kortom, lente-ui is een veelzijdig en gezond ingrediënt dat niet mag ontbreken in de Chinese keuken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *