Ingrediënten

Panko: Wat is het en hoe gebruik je het in de keuken?

Panko is een Japans paneermeel dat steeds populairder wordt in Nederlandse keukens. Maar wat is panko precies en hoe gebruik je het in de keuken? Panko is een licht en knapperig paneermeel dat wordt gemaakt van brood zonder korst. Het heeft een grovere structuur dan gewoon paneermeel en is daardoor ideaal om te gebruiken als coating voor bijvoorbeeld vis, kip of groenten.

Panko kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken om een krokant laagje om je gerechten te creëren, door het simpelweg te mengen met kruiden en specerijen naar keuze. Daarnaast kun je panko ook gebruiken als vervanger voor gewoon paneermeel in recepten. Het zorgt voor een lichtere en krokantere textuur in gerechten zoals gehaktballen, schnitzels en vissticks. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat panko is en hoe je het kunt gebruiken in de keuken.

Wat is panko?

Panko is een soort paneermeel dat oorspronkelijk uit Japan komt. Het wordt gemaakt van witbrood dat gestoomd wordt in plaats van in de oven gebakken, waardoor het brood geen korst krijgt. Vervolgens wordt het brood gemalen tot grove vlokken. Het resultaat is lichter, luchtiger en knapperiger dan het paneermeel dat we in het Westen kennen.

Panko wordt vaak gebruikt in de Japanse keuken om etenswaren van een krokante korst te voorzien. Het wordt vooral gebruikt om vlees, vis en groenten te paneren en vervolgens te bakken of te frituren. Maar ook in de Westerse keuken wordt panko steeds populairder als alternatief voor gewoon paneermeel.

Het grote verschil tussen panko en gewoon paneermeel is niet alleen de textuur, maar ook de smaak. Panko heeft een subtiele zoete smaak, terwijl paneermeel vaak wat flauw smaakt. Daarnaast is panko grover en luchtiger dan paneermeel, waardoor het resultaat krokanter wordt.

Kortom, panko is een heerlijk alternatief voor gewoon paneermeel als je op zoek bent naar een krokante korst met een subtiele zoete smaak. Het is veel lichter, luchtiger en knapperiger dan paneermeel zoals wij dat kennen.

Hoe wordt panko gebruikt in de keuken?

Panko is een veelzijdig ingrediënt dat op verschillende manieren kan worden gebruikt in de keuken. Hieronder bespreken we drie manieren waarop panko wordt gebruikt.

Panko als paneermeel

Panko kan worden gebruikt als paneermeel om vlees, vis, groenten en andere voedingsmiddelen te paneren voordat ze worden gebakken of gefrituurd. Panko is lichter en luchtiger dan gewoon paneermeel, waardoor het een knapperige textuur geeft aan de voedingsmiddelen die ermee worden gepaneerd. Een ander voordeel van panko is dat het minder absorbeert dan gewoon paneermeel, waardoor het voedsel minder vet wordt.

Panko als topping

Panko kan ook worden gebruikt als topping voor gerechten zoals ovenschotels, gratins en salades. Het geeft een knapperige textuur aan het gerecht en kan worden gecombineerd met andere ingrediënten zoals kaas, kruiden en specerijen om extra smaak toe te voegen.

Panko als ingrediënt in gerechten

Panko kan ook worden gebruikt als ingrediënt in gerechten zoals gehaktballen, kroketten en gehaktbrood. Het wordt gebruikt om de textuur van het gerecht te verbeteren en kan worden gecombineerd met andere ingrediënten zoals eieren, melk en kruiden om extra smaak toe te voegen.

Kortom, panko is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt als paneermeel, topping en ingrediënt in verschillende gerechten. Het geeft een knapperige textuur aan voedsel en is een gezonder alternatief voor gewoon paneermeel omdat het minder absorbeert.

Verschil tussen panko en gewoon paneermeel

Panko en paneermeel lijken misschien op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Hieronder lees je wat deze verschillen zijn:

  • Structuur: Panko heeft een luchtige structuur en bestaat uit grote, kruimelige vlokken. Gewoon paneermeel is veel fijner van structuur en bestaat uit kleine, compacte kruimels.
  • Kleur: Panko is wit van kleur, terwijl paneermeel vaak een gele of bruine kleur heeft.
  • Smaak: Panko heeft een milde, neutrale smaak en voegt daarom geen extra smaak toe aan gerechten. Paneermeel heeft daarentegen vaak een lichte nootachtige smaak.
  • Krokantie: Panko is krokanter dan paneermeel vanwege de luchtige structuur. Het wordt daarom vaak gebruikt om gerechten een extra knapperige textuur te geven.

Het belangrijkste verschil tussen panko en paneermeel is dus de structuur. Panko is luchtiger en krokanter dan paneermeel, waardoor het vaak de voorkeur heeft bij het paneren van gerechten. Paneermeel wordt daarentegen vaak gebruikt als bindmiddel in gehaktballen, vleeswaren en andere gerechten waarbij een compacte textuur gewenst is.

Waar koop je panko?

Panko is een Japans paneermeel dat steeds populairder wordt in Nederlandse keukens. Het is grover, luchtiger en zoeter dan gewoon paneermeel, en geeft een heerlijk knapperig laagje aan gerechten. Maar waar kun je panko kopen?

Gelukkig kun je panko inmiddels bij veel supermarkten en Aziatische toko’s vinden. Hieronder vind je een overzicht van waar je panko kunt kopen:

  • Supermarkten: steeds meer supermarkten hebben panko in het assortiment. Kijk bijvoorbeeld bij de Aziatische producten of bij de bakproducten.
  • Aziatische toko’s: bij Aziatische toko’s kun je vaak verschillende soorten panko vinden. Vraag gerust om advies als je niet weet welke variant je nodig hebt.
  • Online: ook online kun je panko bestellen bij verschillende webshops. Let wel op de verzendkosten en de levertijd.

Let bij het kopen van panko op de ingrediëntenlijst. Sommige merken voegen extra smaakstoffen of kleurstoffen toe, terwijl andere merken alleen broodkruimels gebruiken. Kies voor een merk dat het beste bij jouw wensen en smaak past.

Kortom, panko is tegenwoordig op veel plekken verkrijgbaar. Probeer verschillende merken en ontdek welke panko het beste bij jouw gerechten past.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *