Kruiden

Hoe maak je zelf Provençaalse kruiden? Een eenvoudige gids

Provençaalse kruiden zijn een heerlijke combinatie van kruiden die vaak gebruikt worden in de Franse keuken. Deze kruidenmix bestaat uit verschillende kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano en basilicum. Het is een geweldige manier om smaak toe te voegen aan verschillende gerechten, zoals stoofschotels, soepen en sauzen.

Als je je afvraagt ​​hoe je zelf Provençaalse kruiden kunt maken, dan ben je hier aan het juiste adres. Het maken van je eigen kruidenmix is niet alleen eenvoudig, maar het zorgt er ook voor dat je de kruiden volledig naar eigen smaak kunt aanpassen. Bovendien weet je precies welke ingrediënten erin zitten en kun je er zeker van zijn dat je geen ongewenste toevoegingen hebt. In dit artikel zullen we je stap voor stap laten zien hoe je zelf Provençaalse kruiden kunt maken.

Wat zijn Provençaalse kruiden?

Provençaalse kruiden zijn een mix van verschillende kruiden die veel worden gebruikt in de Franse keuken. De mix bestaat uit typische kruiden uit de Provence-regio in Zuid-Frankrijk. De kruidenmix is populair vanwege de unieke smaak en aroma die het aan gerechten toevoegt.

Welke kruiden zitten er in Provençaalse kruiden?

De exacte samenstelling van Provençaalse kruiden kan variëren afhankelijk van wie het maakt, maar over het algemeen bestaat het uit een combinatie van de volgende kruiden:

 • Tijm
 • Rozemarijn
 • Marjolein
 • Oregano
 • Basilicum
 • Lavendel
 • Dragon
 • Bonenkruid

Waar worden Provençaalse kruiden voor gebruikt?

Provençaalse kruiden worden vaak gebruikt om smaak en aroma toe te voegen aan verschillende gerechten, zoals vlees, vis, groenten, soepen en sauzen. Het wordt vaak gebruikt in de Franse keuken, maar het kan ook worden gebruikt in andere keukens om een ​​unieke smaak aan gerechten toe te voegen.

Provençaalse kruiden zijn vooral geschikt voor gerechten die langzaam worden gekookt, zoals stoofschotels en braadstukken. Het kan ook worden gebruikt als marinade voor vlees en vis. Het kan worden gebruikt als een droge wrijving of als een mengsel met olie om een ​​natte wrijving te maken.

Kortom, Provençaalse kruiden zijn een heerlijke manier om smaak en aroma toe te voegen aan verschillende gerechten. De mix van verschillende kruiden geeft een unieke smaak die moeilijk te repliceren is met individuele kruiden.

Hoe maak je zelf Provençaalse kruiden?

Ingrediënten

Om zelf Provençaalse kruiden te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 2 eetlepels gedroogde tijm
 • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
 • 2 eetlepels gedroogde oregano
 • 2 eetlepels gedroogde basilicum
 • 2 eetlepels gedroogde bonenkruid
 • 1 eetlepel gedroogde lavendelbloemen (optioneel)

Stappenplan

Volg deze stappen om zelf Provençaalse kruiden te maken:

 1. Meng alle ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar.
 2. Bewaar de kruiden in een luchtdichte pot op een koele, droge plaats.
 3. Gebruik de kruiden om smaak toe te voegen aan gerechten zoals kip, vis, groenten en sauzen.

Zo simpel is het! Nu kun je genieten van de heerlijke smaak van zelfgemaakte Provençaalse kruiden in al je favoriete gerechten.

Tips voor het maken van Provençaalse kruiden

Als je zelf Provençaalse kruiden wilt maken, zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om de beste smaak te bereiken. Hieronder vind je enkele handige tips:

 • Gebruik verse kruiden: verse kruiden hebben de beste smaak en aroma. Je kunt ze in de zomer zelf kweken of in de supermarkt kopen.
 • Droog de kruiden goed: voordat je de kruiden gaat mengen, is het belangrijk om ze eerst goed te drogen. Dit kun je doen door ze op een droge en donkere plek te leggen of in de oven op een lage temperatuur te drogen.
 • Gebruik de juiste verhoudingen: de verhoudingen van de verschillende kruiden zijn belangrijk om de juiste smaak te krijgen. Meestal bestaat Provençaalse kruidenmix uit tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, bonenkruid, en lavendel. De verhoudingen kunnen variëren, maar een veelgebruikte verhouding is bijvoorbeeld: 3 delen tijm, 2 delen rozemarijn, 2 delen oregano, 1 deel basilicum, 1 deel bonenkruid, en 1 deel lavendel.
 • Bewaar de kruiden goed: bewaar de kruidenmix in een luchtdichte pot op een koele en donkere plek. Zo blijft de smaak en aroma het beste behouden.
 • Experimenteer: er zijn veel variaties mogelijk op de traditionele Provençaalse kruidenmix. Je kunt bijvoorbeeld ook knoflook, ui, of citroenschil toevoegen voor extra smaak.

Met deze tips kun je zelf de lekkerste Provençaalse kruidenmix maken en toevoegen aan je gerechten voor een heerlijke mediterrane smaak.

Conclusie

In dit artikel hebben we geleerd hoe we zelf Provençaalse kruiden kunnen maken. Het is een eenvoudig recept met ingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de supermarkt of bij de kruidenier. Het maken van je eigen kruidenmengsel is niet alleen goedkoper dan het kopen van kant-en-klare kruiden, maar het geeft ook een persoonlijke touch aan je gerechten.

Een belangrijk aspect van het maken van je eigen Provençaalse kruiden is het gebruik van de juiste verhoudingen van de kruiden. Het is belangrijk om de kruiden in de juiste verhoudingen te mengen om de beste smaak te krijgen. Het is ook belangrijk om de kruiden goed te mengen, zodat de smaken zich goed vermengen.

Een ander voordeel van het maken van je eigen kruidenmengsel is dat je het kunt aanpassen aan je eigen smaak. Als je bijvoorbeeld meer tijm of rozemarijn wilt, kun je de verhoudingen aanpassen om het mengsel aan te passen aan je smaak.

Tot slot is het belangrijk om de kruiden op de juiste manier op te slaan. Bewaar de kruiden op een koele, droge plaats om hun smaak en aroma te behouden. Het is ook een goed idee om de kruiden in een luchtdichte container te bewaren om te voorkomen dat ze vochtig worden.

Al met al is het maken van je eigen Provençaalse kruiden een eenvoudig en lonend proces. Door dit te doen, kun je je gerechten een heerlijke smaak geven en tegelijkertijd geld besparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *