Ingrediënten

Wat is sojasaus en hoe gebruik je het in de keuken?

Sojasaus is een onmisbaar ingrediënt in de Aziatische keuken en wordt steeds populairder in de westerse wereld. Het is een saus die gemaakt wordt van sojabonen, zout, tarwe en water. Sojasaus heeft een unieke smaak die zout en umami combineert en is een veelzijdige smaakmaker die in veel gerechten gebruikt kan worden.

Sojasaus wordt vaak gebruikt als marinade voor vlees, vis en groenten, maar kan ook worden gebruikt als dipsaus of als smaakmaker in soepen, stoofschotels en roerbakgerechten. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten sojasaus zijn, zoals lichte sojasaus, donkere sojasaus en zoete sojasaus. Elke soort heeft zijn eigen smaak en toepassingen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat sojasaus is, hoe het wordt gemaakt en hoe je het kunt gebruiken in verschillende gerechten. We zullen ook de verschillende soorten sojasaus bespreken en hoe je ze het beste kunt gebruiken om de smaak van je gerechten te verbeteren.

Wat is sojasaus?

Sojasaus is een veelgebruikt ingrediënt in de Aziatische keuken en wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, zout en water. Het is een donkerbruine, zoute saus met een karakteristieke umami-smaak die wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen, te marineren en te dippen.

Sojasaus wordt al meer dan 2000 jaar geproduceerd in China en is in de loop der tijd verspreid over de hele wereld. Er zijn verschillende soorten sojasaus, waaronder lichte, donkere en zoete sojasaus, die elk hun eigen smaak en toepassingen hebben.

Lichte sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen en tarwe, heeft een lichte kleur en een zoutige smaak. Het wordt vaak gebruikt om smaak toe te voegen aan sauzen, soepen en roerbakgerechten.

Donkere sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, suiker en zout en heeft een diepere kleur en een rijkere, zoetere smaak. Het wordt gebruikt om gerechten te kleuren en te kruiden, en om een ​​diepere smaak te geven aan stoofschotels en marinades.

Zoete sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, suiker en zout en heeft een donkere kleur en een zoete smaak. Het wordt vaak gebruikt als dip voor dumplings, loempia’s en andere hapjes, en als smaakmaker voor gebakken rijst en noedels.

Sojasaus is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt om de smaak van talloze gerechten te verbeteren en te verrijken.

Hoe maak je sojasaus?

Sojasaus is een veelgebruikt ingrediënt in de Aziatische keuken en wordt vaak gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten. Het is een donkere, zoute saus die wordt gemaakt van sojabonen, tarwe, water en zout. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding voor het maken van sojasaus:

 1. Week de sojabonen en tarwekorrels een nacht in water. Spoel ze daarna af en laat ze uitlekken.
 2. Rooster de sojabonen en tarwekorrels in een pan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
 3. Maal de geroosterde sojabonen en tarwekorrels fijn in een blender of keukenmachine.
 4. Doe het mengsel in een grote kom en voeg water toe om een dikke pasta te maken.
 5. Laat de pasta fermenteren in een warme, vochtige omgeving gedurende 3-6 maanden. Tijdens deze periode zal het mengsel vanzelf gaan fermenteren en ontstaat er een donkere vloeistof.
 6. Zeef de vloeistof en voeg zout toe om de smaak te versterken.
 7. Kook de vloeistof gedurende enkele uren om eventuele bacteriën te doden en de smaak te verbeteren.
 8. Laat de sojasaus afkoelen en bewaar hem in een luchtdichte fles of pot.

Met deze stappen kun je zelf sojasaus maken. Het is belangrijk om te weten dat het proces van fermentatie enkele maanden kan duren en dat het maken van sojasaus een tijdrovend proces is. Maar het resultaat is een heerlijke, zelfgemaakte sojasaus die je kunt gebruiken in verschillende gerechten.

Hoe gebruik je sojasaus?

Sojasaus is een veelzijdige smaakmaker die in veel Aziatische gerechten wordt gebruikt. Het kan worden gebruikt als marinade, dipsaus, smaakmaker en nog veel meer. Hieronder staan enkele manieren waarop je sojasaus kunt gebruiken:

 • Marinade: Gebruik sojasaus als marinade voor vlees, vis of tofu. Meng de sojasaus met andere smaakmakers zoals knoflook, gember en honing voor een heerlijke smaak.
 • Dipsaus: Meng sojasaus met rijstazijn en sesamolie voor een eenvoudige dipsaus. Voeg eventueel wat chiliolie of gehakte lente-ui toe voor extra smaak.
 • Smaakmaker: Voeg sojasaus toe aan roerbakgerechten, noodles, soepen en stoofschotels voor extra smaak. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe naar smaak.
 • Saladedressing: Maak een eenvoudige saladedressing door sojasaus te mengen met rijstazijn, sesamolie en een beetje honing. Voeg eventueel wat gehakte knoflook en gember toe.
 • Sushi: Sojasaus wordt vaak gebruikt als dipsaus voor sushi. Meng de sojasaus met wasabi voor extra smaak.

Let op dat sojasaus zout is, dus voeg het met mate toe aan gerechten. Gebruik ook altijd een kwalitatief hoogwaardige sojasaus voor de beste smaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *