Ingrediënten

Sriracha: wat is het en hoe gebruik je het?

Sriracha is een populaire hete saus die zijn oorsprong vindt in de Thaise keuken. Het is vernoemd naar de kustplaats Si Racha in Thailand, waar de saus voor het eerst werd geproduceerd. Sriracha is gemaakt van chili pepers, azijn, knoflook, suiker en zout, en heeft een unieke smaak die zowel pittig als zoet is.

Sriracha wordt vaak gebruikt als smaakmaker in Aziatische gerechten, maar het kan ook worden toegevoegd aan andere gerechten zoals hamburgers, pizza’s en zelfs cocktails. De saus kan worden gebruikt als marinade, dipsaus of als topping voor gerechten. Het is belangrijk om te onthouden dat sriracha een behoorlijk pittige saus is, dus het is het beste om het voorzichtig te gebruiken en te proeven voordat je het aan je gerecht toevoegt.

Wat is Sriracha?

Sriracha is een pittige saus die oorspronkelijk uit Thailand komt. Het is gemaakt van chilipepers, azijn, knoflook, suiker en zout. Sriracha is een veelzijdige saus die kan worden gebruikt als marinade, dip of als smaakmaker in verschillende gerechten.

Geschiedenis van Sriracha

Sriracha is genoemd naar de stad Si Racha in Thailand, waar het voor het eerst werd gemaakt door een vrouw genaamd Thanom Chakkapak in de jaren 1930. Het werd populair in de Verenigde Staten nadat het werd geïntroduceerd door de Vietnamese immigrant David Tran, die zijn eigen versie van de saus begon te maken in Los Angeles in de jaren 1980.

Ingrediënten van Sriracha

De belangrijkste ingrediënten van Sriracha zijn chilipepers, azijn, knoflook, suiker en zout. De chilipepers worden meestal gemaakt van rode jalapeño pepers, die worden gemengd met azijn, knoflook, suiker en zout om de karakteristieke smaak van Sriracha te creëren. Sommige merken voegen ook andere ingrediënten toe, zoals xanthaangom om de saus te verdikken, of conserveermiddelen om de houdbaarheid te verlengen.

Sriracha is een populaire saus geworden over de hele wereld en wordt vaak gebruikt als een pittige smaakmaker in verschillende gerechten, zoals noedels, rijstgerechten, taco’s en hamburgers.

Hoe gebruik je Sriracha

Sriracha is een veelzijdige hete saus die perfect is om je gerechten op smaak te brengen. Hieronder vind je enkele toepassingen van Sriracha, hoe je het als ingrediënt kunt gebruiken en met welke voedingsmiddelen het goed samengaat.

Toepassingen van Sriracha

Sriracha kan worden gebruikt als marinade, dipsaus, dressing, topping of als smaakmaker voor bijna elk gerecht. Hier zijn enkele toepassingen van Sriracha:

 • Voeg het toe aan roereieren of omeletten voor een pittige smaak.
 • Gebruik het als dipsaus voor loempia’s, kippenvleugels of groenten.
 • Meng het met mayonaise of yoghurt voor een pittige dipsaus of dressing.
 • Voeg het toe aan soepen, stoofschotels of sauzen voor extra smaak.
 • Gebruik het als topping voor pizza, hamburgers of hotdogs.

Sriracha als ingrediënt

Sriracha kan worden gebruikt als ingrediënt om een gerecht op smaak te brengen. Hier zijn enkele manieren om Sriracha als ingrediënt te gebruiken:

 • Voeg het toe aan gehaktballen, gehaktbrood of hamburgers voor extra smaak.
 • Meng het met kip of garnalen voor een pittige marinade.
 • Gebruik het als smaakmaker voor rijstgerechten of noedels.
 • Voeg het toe aan guacamole, hummus of andere dipsauzen voor extra pit.

Combinaties met Sriracha

Sriracha gaat goed samen met verschillende voedingsmiddelen. Hier zijn enkele combinaties die je zou kunnen proberen:

 • Voeg het toe aan avocado toast voor extra pit.
 • Gebruik het als topping voor sushi of sashimi.
 • Meng het met honing en gebruik het als glazuur voor kip of varkensvlees.
 • Gebruik het als dipsaus voor gebakken vis of zeevruchten.

Probeer Sriracha uit en ontdek zelf hoe het jouw gerechten kan verbeteren!

Sriracha variaties

Sriracha is een populaire hete saus die afkomstig is uit Thailand. Het is gemaakt van pepers, azijn, knoflook, suiker en zout. Hoewel de originele Sriracha-saus van Huy Fong Foods het meest bekend is, zijn er veel andere merken die vergelijkbare sauzen aanbieden.

Populaire Sriracha merken

Naast Huy Fong Foods zijn er veel andere populaire Sriracha-merken, waaronder:

 • Lee Kum Kee Sriracha-saus
 • Shark Brand Sriracha-saus
 • Flying Goose Sriracha-saus
 • S&B Sriracha-saus
 • Tabasco Sriracha-saus

Elk merk heeft zijn eigen unieke smaakprofiel en sommige zijn pittiger dan andere. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welke Sriracha-saus je het lekkerst vindt.

Alternatieven voor Sriracha

Als je op zoek bent naar een alternatief voor Sriracha, zijn er verschillende opties beschikbaar. Enkele populaire alternatieven zijn:

 • Gochujang: een Koreaanse hete pepersaus die vergelijkbaar is met Sriracha, maar een iets andere smaak heeft.
 • Harissa: een Tunesische hete saus gemaakt van pepers, knoflook, komijn en koriander.
 • Sambal: een Indonesische hete saus gemaakt van chilipepers, azijn en zout.

Hoewel deze sauzen niet precies hetzelfde zijn als Sriracha, kunnen ze nog steeds worden gebruikt om een vergelijkbare smaak en hitte aan gerechten toe te voegen.

Sriracha opslag en houdbaarheid

Sriracha is een pittige saus die gemaakt wordt van chilipepers, azijn, knoflook, suiker en zout. Het is een veelzijdige saus die gebruikt kan worden als marinade, dip, topping en meer. Het is belangrijk om de sriracha op de juiste manier op te slaan om de houdbaarheid te verlengen en de kwaliteit te behouden.

Opslag

Sriracha moet op een koele, droge plaats worden bewaard, uit de buurt van direct zonlicht. Het is het beste om de saus in de koelkast te bewaren nadat deze is geopend om de houdbaarheid te verlengen. Het is belangrijk om de fles goed af te sluiten om te voorkomen dat er lucht bij komt, wat de kwaliteit van de saus kan beïnvloeden.

Houdbaarheid

Sriracha heeft een lange houdbaarheid en kan tot twee jaar meegaan als het op de juiste manier wordt bewaard. Na opening moet het binnen 6 maanden worden geconsumeerd voor de beste kwaliteit. Als de saus verkleurd is, een vreemde geur heeft of schimmel bevat, moet deze worden weggegooid.

Tips

 • Roer de saus voor gebruik om de ingrediënten goed te mengen.
 • Gebruik een schone lepel of spatel om de saus uit de fles te halen om verontreiniging te voorkomen.
 • Voeg sriracha toe aan gerechten op het laatste moment om de smaak te behouden.
 • Experimenteer met sriracha in verschillende gerechten om nieuwe smaken te ontdekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *