Ingrediënten

Wat is sumak en hoe gebruik je het in de keuken? Een complete gids

Wat is sumak en hoe gebruik je het in de keuken? Een complete gids

Sumak is een Midden-Oosterse specerij die steeds populairder wordt in de Nederlandse keuken. Het is gemaakt van de gedroogde en vermalen besjes van de sumakplant en heeft een friszure smaak die vaak wordt vergeleken met citroen. Sumak wordt veel gebruikt in de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken, maar vindt ook steeds vaker zijn weg naar de westerse keuken.

Sumak kan op verschillende manieren in de keuken worden gebruikt. Het wordt vaak toegevoegd aan salades, dressings en marinades om een friszure smaak toe te voegen. Daarnaast wordt het ook gebruikt als finishing touch op gegrild vlees, vis en groenten. Het kan ook worden toegevoegd aan hummus, dipsausjes en spreads voor extra smaak. Door de unieke smaak van sumak is het een veelzijdige specerij die goed past bij verschillende gerechten en ingrediënten.

Wat is Sumak?

Definitie

Sumak is een specerij die wordt gemaakt van gedroogde en gemalen rode besjes van de sumakplant. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de Midden-Oosterse keuken en heeft een friszure smaak die vaak wordt vergeleken met citroen. Sumak wordt vaak gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten, maar kan ook als garnering worden gebruikt.

Herkomst

De sumakplant groeit voornamelijk in het Middellandse Zeegebied en wordt veel gebruikt in de Irakese, Iraanse, Koerdische en Turkse keuken. Sumak is nog niet heel bekend in het westen, maar wordt steeds populairder vanwege de unieke smaak en het feit dat het een gezond alternatief is voor zout.

Smaak

De smaak van sumak is friszure en wordt vaak vergeleken met citroen. Het heeft een aromatische smaak die goed past bij verschillende gerechten. Sumak is een veelzijdige specerij die kan worden gebruikt als smaakmaker in salades, dressings en marinades. Het kan ook worden gestrooid over gegrild vlees, vis of groenten om extra smaak toe te voegen. Sumak kan ook worden gebruikt als vervanger voor citroensap in verschillende gerechten.

Dat is wat sumak is.

Gebruik van Sumak in de Keuken

Toepassingen

Sumak is een heerlijke smaakmaker die veel gebruikt wordt in Midden-Oosterse gerechten. Het kan echter ook worden gebruikt om een simpel diner naar een hoger niveau te tillen. Hieronder vind je enkele toepassingen van sumak in de keuken:

  • Voeg een klein beetje sumak toe aan je dip of hummus
  • Strooi sumak over kip, gegrild vlees of vis
  • Strooi sumak over tomaten, ui, pompoen, gebakken ei, yoghurt of mozzarella

Recepten

Sumak kan gebruikt worden in verschillende recepten. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

  • Sumak kip: Marineer kip met sumak, olijfolie, knoflook en citroensap. Bak de kip vervolgens in de oven of op de grill.
  • Sumak salade: Maak een salade van tomaten, komkommer, ui en feta. Besprenkel de salade met olijfolie en sumak.
  • Sumak aardappelen: Snijd aardappelen in partjes en besprenkel ze met olijfolie en sumak. Bak de aardappelen vervolgens in de oven.

Sumak is een veelzijdige smaakmaker die in veel verschillende gerechten gebruikt kan worden. Experimenteer zelf met sumak en ontdek welke gerechten nog lekkerder worden met deze heerlijke smaakmaker.

Veelgestelde vragen

Wat is de smaak van sumak?

Sumak heeft een scherpe, zure smaak die vergelijkbaar is met citroen, maar dan net iets bloemiger. Het voegt een frisse en pittige smaak toe aan gerechten.

Hoe kan ik sumak vervangen in een recept?

Als je geen sumak hebt, kun je het vervangen door een mengsel van citroenrasp en zout. De verhouding is ongeveer 1 theelepel citroenrasp op 1/4 theelepel zout.

Wat zijn populaire recepten met sumak kruiden?

Sumak wordt vaak gebruikt in de Midden-Oosterse keuken, vooral in gerechten met gegrild vlees en groenten. Een populair gerecht is fattoush salade, die sumak gebruikt in de dressing. Sumak wordt ook vaak gebruikt in hummus en andere dipsauzen.

Waar kan ik sumak kopen bij Delhaize?

Sumak is verkrijgbaar bij Delhaize in de kruidenafdeling. Het kan worden gevonden in de meeste Delhaize-winkels.

Heeft AH sumak in het assortiment?

Ja, AH heeft sumak in het assortiment. Het kan worden gevonden in de kruidenafdeling van de meeste AH-winkels.

Is sumak verkrijgbaar bij Jumbo?

Ja, sumak is verkrijgbaar bij Jumbo. Het kan worden gevonden in de kruidenafdeling van de meeste Jumbo-winkels.